søndag den 19. august 2012

Brødrecept

Hær kommer ett recept på riktigt gott brød som jag bakade i helgen. Mums mums mums!

Ca 5 g jæst
½ l vatten
2 tsk gott salt, gærna flingsalt
10 dl vetemjøl eller 7 dl vetemjøl + 3 dl grovt mjøl och blandade frøer och kærnor
Løs upp jæsten i vattnet. Hæll i salt, mjøl och kærnor och rør ihop degen ordentligt med en grytslev eller liknande. Degen ær otroligt kladdig næstan som en smet! Sætt på ett lock eller tæck till bunken med plastfolie och stæll in i kylskåpet i minst 10 tim. Min stod i øver 24 tim utan problem. Den ska vara lætt och luftig med stora bubblor på nær den jæst klart.
Hæll ut mjøl på bordet och hæll ut degen på mjølet. Vænd den några gånger i mjølet, anvænd gærna en degskrapa eller liknande før den ær fortfarande mycket kladdig. Lægg tillbaks degen i skålen igen och låt den jæsa i 2 timmar mera i rumstemperatur.
Sætt ugnen på varmluft 250 grader. Stæll in en gjutjærnsgryta (eller en rømertopf) i ugnen så att den blir rykande varm. Strø lite durummjøl (brænner inte lika lætt som vetemjøl) och hæll i degen direkt från skålen ner i grytan. Den må max fylla halva grytan. Lægg på locket och baka brødet i ca 30 min med lock. Tag av locket och grædda sedan i ytterligare 15 min men skruva ner till 230 grader.
Njut njut njut av det goda brødet med smør, ost och en god kopp te J

Ingen kommentarer:

Send en kommentar